6 tips om uw (water)leidingen te beschermen tegen vorstschade

Bevroren waterleidingen kunnen voor heel wat ongemak, schade en kostenAD Vorst sloopt honderden waterleidingen en meters in Rotterdam zorgen. Zelfs afgelopen winter stonden kranten vol over vorstschade aan CV- en waterleidingen. Schade aan waterleidinginstallaties komt vooral voor bij plotselinge vriestemperaturen van -5° Celsius of lager, maar ook bij langdurige perioden van lichte of matige vorst. 

Voorkomen is beter dan genezen! WebHeat is specialist in tracing en elektrische leidingverwarming en helpt u graag om (water)leidingen vorstvrij te houden. Hoe kan ik vorstschade voorkomen? WebHeat geeft 6 tips:

1. Isoleren

Strenge vorst en harde wind vinden hun weg door gaten en kieren, waardoor hoofdkraan, buitenkraan, watermeter en leidingen kunnen bevriezen. Het is verstandig om de ruimte waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden goed te isoleren.

2. Combineer met verwarmingskabels

Isolatie kan bevriezing van de leidingen niet uitsluiten, maar vertraagt het proces alleen. Combineer leidingisolatie daarom altijd met verwarmingskabels. Zorg voor een juiste leidingisolatie en isoleer de complete leiding. Indien u bijvoorbeeld 20 centimeter van de waterleiding niet isoleert zal de leiding op dit punt als eerste bevriezen. WebHeat adviseert het gebruik van leidingisolatie met een minimale wanddikte van 13 millimeter.

3. Vorstbeschermingskabels

Gebruik vorstbeschermingskabels om de waterleiding definitief tegen vorst te beschermen. WebHeat Frost verwarmingskabels bieden voldoende bescherming tot -20°C bij diameters tot 60 millimeter. Bij grotere diameters of complexe situaties adviseren wij het gebruik van WebHeat SR zelfregelende verwarmingskabels. Wij maken graag een warmteverlies calculatie op maat om de meest geschikte WebHeat kabel en bijpassende accessoires te selecteren.

4. Aluminium tape

In het geval van kunststof leidingen, wikkel een aluminium tape rond de plastic leiding voor een betere warmtegeleiding voordat u de WebHeat vorstbeschermingskabel monteert.

5. Voer controles uit

Controleer vóór de winter of de isolatie en verwarmingskabels nog intact zijn. De werking van verwarmingskabel kan eenvoudig worden gecontroleerd met de bijgeleverde installatiehandleiding of storingshandleiding 

6. Gebruik een thermostaat

Plaats de aanlegthermostaat van de verwarmingskabel of sensor van de thermostaat op het koudste punt van de leiding en isoleer de hele leiding, inclusief de sensor. Op deze manier meet de thermostaat de leidingtemperatuur en zal deze automatisch uitschakelen indien de leidingtemperatuur stijgt. Dit voorkomt hoge energiekosten. 

Bekijk ons aanbod WebHeat Frost vorstbeschermingskabels of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Waarom kiezen voor WebHeat?

Heat tracing is ons specialisme

Producten uit voorraad leverbaar

Scherpe prijsstelling

Voorgemonteerde kabels met stekkers leverbaar

Direct contact!